- Gösterim: 13896
Tırnaklarda; zamanla ilerleyen klinik süreçte kerpeten gibi kanarların içe kıvrılmasına "kerpeten tırnak-pincher nail " denilmektedir. Bu deformasyon tırnağın uç kısmına yaklaştıkça daha belirgin olmakta.
Sıklıkla ayak tırnakların görülmekle birlikte el tırnaklarındada ortaya çıkabilmektedir. Klinik hafif başlayıp zamanla ilerlemektedir.
Pincher nail genetik olabildiği gibi sonradan da gelişebilmektedir.
Genetik olan formu el ve ayaklarda simetrik tutulum göstermekte ve aile bireylerinde benzer tırnak deformasyonları görülmektedir.
Ergenlik ve erişken yaş dönemde görülmektedir. Sıklıkla ayak baş parmakları tırnağı etkilenmekte ve parmakta diğer parmaklara doğru devaisyon ile birliktedir. Son ayak parmağı tırnağı etkilenmekte bu parmakta içe diğer parmaklarar doğru deviasyon gösterebilmektedir.
Epidermolisis bullusa simplex genetik cilt hastalığında pincher nail görülebilmektedir.
Sonradan gelişen pincher nail asimetrik yerleşmekte ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
- Tırnak yatağına yerleşen exositozis, kistler ve miksoid tümörler gibi
- Tırnak mantar hastalıkları
- Arteriovenöz fistüllere bağlı olarak artan venöz basınca bağlı olarak gelişebilir.
- Practolol ve acebutolo gibi hipertansiyonda kullanılan beta blokörler yapabilmekte.
- Psoriasis, sedef hastalığının tırnak tutulumlarında gelişebilmekte.
- Çok nadiren sigmoid kolon adenokanserlerinin metastazlarında görülmekte
Sonradan gelişen ayaklarda pincher nailde en sık neden maalesef uygun olmayan dar ayakkabı kullanımıdır. Ellerde sonradan pincher nal gelişiminde en sık neden ise dejeneratif eklem hastalıklarıdır.
Pincher nailde gelişinde ana nedenler;
- Parmakta tırnak altında kemiğin büyümesi ve dejenerasyonu
- Tırnağın matrixte genişlemesi ancak uçta daralmasıdır.
Pincher nailde tırnağın özellikle uç kısımlarda içe kıvrılması tırnak batıklarına ve buna bağlı şikayetlere neden olmaktadır. Zamanla klinik ilerledikçe tırnak nerede ise bir boru şeklinde kıvrılmakta içerisinde tırnak yatağı ve destek dokuları kalmakta.
Tırnak kalınlaşmakta kesilmesi ve bakımı güçleşmekte.
Ağrı hastalarda ayakta durma, yürüme ve ayakkabı giymeyi güçleştirmektedir.
Tedavi
Hafif olgularda uygun ayakkabı seçimleri dışında tırnağın yumuşatıldıktan sonra içe kıvrılan kısımlarının düzenli aralıklar ile kesimi yapılabilir.
Teller ile tırnak uygulamaları erken evrede oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Ancak çoğu hastada cerrahi tırnak revizyonları gerekmektedir.
Tırnak çekimleri kesinlikle yapılmamalıdır. Tırnak çekildiğinde tırnak çıkana kadar hastanın rahatladığını ancak pincer nail defromasyonunu daha fazla arttırdğını biliyoruz.
Pincher nail cerrahisi lokal anestezi altında uygualma yapılacak parmağın tam siir blokajı ile yapılmakta.
Anestezi sonrası ilk olarak tırnak bozulmadan çıkarılır.
Cerrahiyi uygulamayı aşağıdaki resimde olduğu gibi 2 alanda yapmaktayız.
1. alanda; ilk olarak tırnak çıkarıldıktan sonra tırnak yatağı muayene edilmekte, tırnak yatağına tam ortasına parmak distal kemik derinliğine kadar kesi yapılır. Pincher naile defromasyonu bağlı tırnak yatağındaki oluklanma düzeltlir ve kemiksel fazlalıklar alınır.
Bu kesi emilebilir dikiş iplikleri ile kapatılır. Tırnak yatağının revizyonu için tırnak yatağı kenarlarından dikiş iplikleri ile germe yapılarak yatak sabitlenir.
2. alanda; aşağıdaki resimde gösterildiği gibi matrixte sarı ile gösterilen cerrahi kesiler yapılır. Bu kesiden matrixe ulaşılarak kırmızı ile gösterilen matrixinde genişlemiş tırnak kök bölümü cerrahi, lazer yada fenolizasyon ile çıkarılır.
Sonra bu alanlar dikilir.
Pincher nail cerrahisinde daha basit gibi görünen teknikte ise; lokal anestezi altında aşağıdaki resimde gösterildiği gibi tırnak çıkarılır. A da işaretlendiği gibi tırnak yatağı trınak köküne kadar serbest flap şeklinde askıya alınır. B de gösterildiği gibi tırnak yatağı ve altında kemik yapılar küretle temizlenir. D de gösterildiği gibi trınak yatağı revizyonu yapılır ve tekrar dikilir.